Wat is precies domotica?

Mensen vragen  ons vaak: wat is dat eigenlijk domotica. Het antwoord is simpel: domotica maakt huizen tot slimme woningen die van alle gemakken zijn voorzien.

Domotica is een samenvoeging van het Latijnse woord domus (huis) en thuistechnologie. Een slimme woning of smarthome is een huis waarin thuistechnologie is toegepast. Het bestaat al langer dan je denkt.

Neem bijvoorbeeld een rookmeldersysteem dat zodra de rookmelder afgaat, automatisch alle lichten aan doet  of het gas en de elektriciteit in de keuken uitschakelt. Of een automatische deuropener waarmee bewoners op afstand (bijvoorbeeld vanuit de woonkamer) de buitendeur kunnen openen en als er ook nog een video-intercom is, zelfs vanuit hun stoel kunnen zien en horen wie er voor de deur staat. Handig voor degenen die niet meer zo makkelijk te been zijn.

Oud wordt nieuw
Andere voorbeelden van domotica zijn computer gestuurde thermostaten, automatisch bedienbare garagedeuren en gordijnen. Al die ‘dingen’  worden steeds verder ontwikkeld. Zo passen moderne thermostaten de temperatuur in een bepaalde ruimte aan zodra daar iemand is. Bovendien ‘weten’ ze welke temperatuur de bewoner prettig vindt. En automatische gordijnopeners en lichtschakelaar, die ‘vroeger’ met een tijdklok werkten, kunnen nu met een app op je smartphone bediend worden. Zelfs als je niet thuis bent.

Veilig, gezond, gemak
Domotica wordt wel comforttechnologie genoemd maar is ook bij uitstek geschikt om de zelfredzaamheid te handhaven of zelfs te vergroten. We hebben het dan over veiligheid, gezondheid, welzijn en inderdaad ook  gemak.

Hoe handig kan het zijn om sensoren op verschillende plekken in huis te plaatsen en daarmee in de gaten te houden of de bewoner de koelkast,opent, naar de badkamer of slaapkamer gaat, zijn medicijnen inneemt?
Want wanneer de koelkast langere tijd niet is geopend, kan dat duiden op slechte eetgewoontes van de bewoner en als de sensoren al langere tijd geen beweging in huis “zien” kan het zijn dat de bewoner misschien wel is gevallen…

De sensoren van zo’n systeem staan in verbinding met bijvoorbeeld een smartphone, een tablet, computer of meldkamer. Ze kunnen zodanig ingesteld worden dat ze ‘meldingen’ sturen naar de mantelzorger of zorgverlener. Natuurlijk bepaalt de bewoner zelf, welke sensoren waar en met welk doel geplaatst worden en wie er eventueel gewaarschuwd moet worden, zo houdt de bewoner altijd zelf het heft in handen.

Handig en veilig
Behalve ingebouwde technologie zijn er ook handige losse apparaatjes. Zo kunnen bestaande alarmsystemen worden uitgebreid met een automatische waarschuwingsfunctie bij een valpartij of een GPS-tracker. Handigvoor mensen die neigen tot dwaalgedrag. Er zijn zelfs al schoenen met ingebouwd GPS.
Nuttig zijn ook slimme medicijndispensers. De sensoren op het medicijnpotje houden bij wanneer iemand zijn pillen neemt en ze zenden flitsjes en geluiden, een gesproken berichtje of tekstberichtje uit zodra het tijd is voor de medicatie. Overigens laten de meeste systemen ook waarschuwingen uitgaan naar de zorgverleners als er een dosis wordt gemist.

SlimoTheek
Al deze apparaten zijn met elkaar en een derde apparaat verbonden, draadloos bijvoorbeeld via bluetooth. Daarom hebben we het over connected systemen. In de SlimoTheek hebben we een voorbeeld van zo’n basispakket met alarm, sensoren en een cameraatje. Het kan naar wens uitgebreid worden. Deze en andere connected systemen zijn (online) te koop bij speciaal winkels maar ook bij  de MediaMarkt. Het is aan te raden om zo’n systeem in Nederland te kopen en aan te laten leggen door een gekwalificeerde installateur; voor een doe-het-zelver is het soms wat veel gevraagd.

Meer over Domotica lees je in Zorgmag.nl

———-

Tags:

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.