Biometrisch slot

Sesam open u

 

Slim thuis beurzen staan vol met kramen van slotenmakers want slimme sloten zijn hot. Ze zijn veilig, handig en inbraakproof en makkelijk te bedienen.De door thuiszorg gebruikte sleutelkastjes blijken een hoge mate van kraakgevoeligheid te kennen. In 2015 schatte de Ouderenbond KBO Nederland dat er bij zo’n 150.000 Nederlanders een onveilige sleutelkast hangt. Ouderen die thuiszorg nodig hebben moeten een sleutelkluisje aanschaffen waar de huissleutel in kan voor de zorgverlener. Veel mensen kiezen voor een goedkoop (maar makkelijk open te breken) exemplaar. Dat inbraakgevoelige is echter een probleem. Ook voor de zorginstellingen die daarom – en uit aansprakelijkheidsoverwegingen – niet langer huissleutels meer in beheer nemen of uitsluitend met universele sleutelkluisjes werken. Vandaag de dag mogen (moeten) cliënten zelf regelen hoe de wijkverpleegkundigen, verzorgenden of anderen bij hem of haar binnen komen. En daar springen de slotenmakers op in; ze komen met slimme deuropeners en even slimme sloten. Deuropeners die met een smartphone bediend worden en louter ‘goedgekeurde’ zorg- en hulpverleners binnen laten. (En natuurlijk familie, buren, mantelzorgers).

Criteria
Waar het elektronisch beslag aan moet voldoen? Het moet geschikt zijn voor Nederlandse deuren en eenvoudig te monteren op een bestaand slot. Of dat nou een opbouwslot of cilinderslot. Verder moet het uit stevig materiaal bestaan en qua software zowel draaien op iOS, Android als Windows. En anno 2018 moet het systeem ook op afstand beheerbaar zijn.

Keydrop
We hebben het over deursloten die met een kaartje, keydrop (tag), of afstandsbediening via de smartphone bediend kunnen worden. Waarmee je sleutelloos je deur kunt openen en sluiten. Sloten ook die reageren op een vingerafdrukken of een blik in de ogen van de bewoner. Een staaltje biometrische techniek die zich op onze unieke iris richt. Het scanapparaat scant je ogen en geeft (draadloos) aan de eyelock door dat u het bent. Uw deurslot “ziet” dat u thuis bent en laat u binnen.
Het vingerafdruk herkenningslot werkt volgens dezelfde principes. Scan uw vinger in een vingerscankastje en de deur herkent uw vingerafdruk. Overigens kan deze deur ook met een pincode geopend worden.

Biometrische sloten zijn nog toekomstmuziek voor de meeste privépersonen. Maar ander elektronisch deurbeslag is al wel binnen handbereik van de consument. Vaak ook nog eens binnen een handomdraai op een bestaand slot gemonteerd. Verder een kwestie van een QR-code scannen, het deuraccount activeren en …sesam opent u.

Slimme sloten zijn al in veel bouwmarkten te koop. Bekijk hier de serie van zes video’s over verschillende slimme sloten.

Tags:

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.