Wordt eHealth en Domotica vergoed?

 

‘Hoe zit het met de vergoeding voor eHealth of Domotica?’ Logische vraag want technologische hulpmiddelen zijn best prijzig. De overheid, ziektekostenverzekeraars en gemeentes zijn inmiddels overtuigd van het nut van technologie in en rond huis. Ze vergoeden deels slimme hulpmiddelen mits er een medische indicatie is.

Indicatie
Met zo’n indicatie kunt u aanspraak doen op een vergoeding voor bijvoorbeeld personenalarmering, een robotarm en een computer om de omgeving te besturen uit het basispakket.  Wie aanvullende verzekeringen heeft, kan vaak nog meer technologische hulpmiddelen vergoed krijgen. Altijd wel met medische indicatie.

Gemeentepotjes
Gemeentes vergoeden domotica toepassingen indien die aanpassingen thuis (blijven) wonen mogelijk maakt. Dat betekent dat u of uw partner, ouder, kind dus niet naar een zorginstelling hoeft omdat het huis is aangepast. Het gaat dan over woningaanpassingen als afstandsbediening voor deuren, ramen en gordijnen.

Al met al hangt de vergoeding voor slimme hulpmiddelen (eHealth of Domotica) af van zes factoren:

  • de ziektekostenverzekeraar van betrokkene;
  • de soort ziektekostenverzekering die iemand heeft;
  • de hoogte van het eigen risico;
  • het feit dat de oplossing zelfstandig thuis wonen mogelijk maakt;
  • het feit dat de oplossing de zelfredzaamheid vergroot;
  • het feit dat de oplossing de zorgtaak verlicht.

Conclusie
Het loont altijd de moeite om de ziektekostenpolis er nog eens op na te lezen en bij de gemeente te informeren naar de mogelijkheden. Deze site geeft een helder overzicht van waar een aanvraag voor persoonsalarm aan moet voldoen. Hier zijn aanvraagformulieren van verschillende partijen overzichtelijk gerangschikt. handig!  Het zou goed zijn als er voor meer hulpmiddelen zo’n overzicht van formulieren zou komen want dat scheelt veel zoekwerk. Nog beter zou het zijn als alle zorgverzekeraars met dezelfde formulieren werken.Wij houden in de gaten of er wat verandert en vooral ook als er meer duidelijkheid komt omtrent de vergoeding voor speciale items.

In onze SlimoTheek hebben we een keur aan slimme hulpmiddelen (apparaten, hulpmiddelen, applicatie) verzameld. Tijdens een bijeenkomst bij u in de buurt krijgt u daar uitgebreide informatie en uitleg over.  Meer informatie over vergoedingen voor slimme woningaanpassingen en hulpmiddelen vindt u hier.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.