een sensor systeem monitort alles wat de bewoner doet

Janna woont alleen

 

Janna is 93 en ’t gaat niet meer zo soepel. Ze woont alleen en vergeet veel. Haar zoon, de buren, de hulp in de huishouding zijn bezorgd. Zij willen graag weten of Janna wel genoeg eet, drinkt, niet ‘gevallen is of ziek. Maar ja, hoe regel je dat?

sensoren overal in huis houden de bewoner in de gatenDe wetenschap en de techniek zijn hard bezig met het bedenken van oplossingen voor mensen zoals Janna.  Zo introduceerde Philips het sensorenplatform CareSensus en testte dat uit bij een aantal cliënten van de Amsterdamse zorginstelling Cordaan.

Sensoren voor rust
Het Philips systeem is gebaseerd op sensortechnologie. Het zorgt dag en nacht voor overzicht en biedt daardoor de mogelijkheid tot snel ingrijpen bij gedragsveranderingen. Dit syteem kan je zien als de virtuele vinger aan de pols. Precies waar de familie en buren van Janna zo’n behoefte aan hebben.Mooi meegenomen is dat een Lifestylemonitoring systeem als het sensorenplatform van Philips zorgt voor rust bij mantelzorgers en zorgverleners. Ze zijn immers dag en nacht op de hoogte van wat er bij hun cliënt of familielid thuis gebeurt.

Geen big brother
Aan het CareSensussysteem komt geen camera te pas. Geen big brother die de bewoner kan zien. Wel ‘merken’ de op strategische plekken in huis geplaatste connected sensoren de bewegingen van de bewoner op. Het zijn namelijk PIR (pyro electrisch) of infrarode sensoren en die  zijn reageren op snelle temperatuurwisselingen. Een mens straalt warmte uit (IR-licht dat met een bepaalde golflengte beweegt), de sensor signaleert die warmtebron en zal erop reageren.Er zijn ook sensoren die met infrarood of een lichtstraal die weerkaatst wordt op een reflector werken. Zodra iemand door die lichtstraal loopt, wordt deze onderbroken. De sensor merkt dat en registreert het.

Klok rond
Al dit soort sensoren houden de bewoner 24/7 ‘in de gaten”. Ze monitoren de gedragingen van de bewoner en sturen alle verzamelde gegevens naar het platform. Dat zet ze vervolgens op een online dashboard waarop zorgmedewerkers kunnen aflezen wat de bewoner doet (of niet doet). Of hij anders dan anders doet.

  • Gaat de bewoner heel vaak naar het toilet gaat of juist helemaal niet?
  • Komt hij of zij wel uit bed?
  • Is de bewoner al een dag lang niet in de keuken geweest of is de koelkast niet open geweest, eet en drinkt de bewoner dan wel voldoende?
  • Al een paar uur lang geen beweging in de gang? Misschien is de bewoner gevallen.

Zowel het een als het ander kan een aanwijzing zijn dat iemand ziek is. Dit soort (verkapte) waarschuwingen kunnen reden zijn om eens iemand langs te sturen. En daardoor kan je voorkomen dat iemands gezondheid of situatie verslechtert zonder dat er ingegrepen wordt.
Woonde Janna maar in Amsterdam dan had ze misschien ook via Cordaan mee kunnen doen aan CareSensus. Zie hoe Caresensus werkt.

Andere ontwikkelingen op het gebied van lifestyle monitoring

Studenten aan de Camebridge Universiteit ontwikkelden het afgelopen jaar een systeem dat de binnenshuis activiteiten van een bewoner in de gaten houdt. Het bestaat uit een deursensor, gebruiksmonitor, valdetector, een centrale sensor met daaraan gekoppelde communicatiesystemen en bewegings- en geluidssensoren.

Het Belgische bedrijf Senso2me  heeft een systeem ontwikkeld dat werkt met Internet of Things (IoT). Het gaat om kleine sensoren met Click2Call-drukknoppen. De sensoren worden voorgeprogrammeerd en aangesloten op de draadloze internetverbinding die alle gegevens naar een platform stuurt. Daar kunnen zorgmedewerkers de activiteiten van de ouderen monitoren.

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.