Stroomstoring, en dan?

 

Stroomstoring in Amsterdam, alles plat. Stel ik had een slim huis, zat ik dan nu thuis opgesloten met mijn slimme slot? In het pikkedonker met eeuwig gesloten gordijnen en een falend dwaalalarm voor mijn dementerende partner? 

stroomuitvoal en dan? DomoticaDeze vraag werd  op 17 januari 2017 wel erg actueel na een zware stroomuitval in Amsterdam. Menigeen maakt zich hier zorgen om want het kan altijd en overal gebeuren. Wie dwaaldetectie nodig heeft kan zich natuurlijk niet veroorloven dat de elektriciteit uitvalt en het systeem niet meer werkt. Hetzelfde geldt voor alarminstallaties, want je wilt niet dat inbrekers de vrije hand krijgen. Maar moet je dan na de storing alles opnieuw (laten) programmeren?

Om te beginnen: een stroomstoring heeft sowieso gevolgen, of uw huis nu slim is of niet. Een stroomstoring laat ons zien hoe fragiel we ons leven hebben ingericht met onze elektrische boiler, verlichting, oven, koffiezetter, tv enzovoort.

Ter geruststelling: u kunt altijd uw huis in of uit want het slimme slot op de (voor)deur) kan gewoon met de sleutel (van buiten) of de klink (van binnenuit) worden geopend. U zit dus nooit gevangen in uw huis bij een stroomstoring.

De oplossing: een noodaggregaat is voor particulieren teveel gevraagd maar noodstroomvoeding (UPS of uninterruptible power supply) ligt wél binnen bereik. Die noodstroomvoorziening kan verschillende functies voorzien van stroom: het veiligheidsalarm bijvoorbeeld, de toegangsdeuren, draadloze telefoon en andere belangrijke woon- en welzijnsfuncties. En het schakelt deze functies over naar GSM- of UMTS-netwerk zodat er in ieder geval noodsignalen uit kunnen gaan.

Alles opnieuw programmeren? Nee, slimme apparaten hoeven na een stroomstoring niet allemaal opnieuw geprogrammeerd te worden. Wel moet het systeem bij  installatie zodanig zijn ingesteld dat apparaten na storing automatisch weer in de oude stand opstarten. Dan hebben we het vooral over lampen, of de koelkast. Voor de kookplaat, oven, tv of muziekinstallatie geldt dat die beter zodanig geprogrammeerd worden dat ze na een storing handmatig weer aangezet moeten worden. Zo voorkomt u brand, of grote schrik omdat de tv of radio ineens begint te spelen.

En…heeft u zonnepanelen? Dan blijft bij stroomuitval de verlichting wel voor een deel branden maar om alles in huis naar behoren te laten werken is er toch altijd ook gewoon netstroom nodig.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.