tovebug monitoring gas burner for safer cooking

Koken zonder gevaar

 

“Dus enkel maar de bestaande knoppen van mijn gasfornuis vervangen, voor deze en dan kan ik veilig koken ?” reageerde een bezoekster tijdens een bijeenkomst waar GeneratieThuis aanwezig was.stovebug voorkomt keukenbrandjesWe legden het uit aan de dame wiens echtgenoot nogal eens het gasfornuis vergeet uit te zetten. Zij en menig ander zien de knoppen slimme knoppen die je over de bestaande knoppen van je gastoestel of elektrische kookplaat zet wel zitten. De knoppen met hun ingebouwde slimheid verkleuren van groen via oranje naar rood al naar gelang de situatie tijdens het koken. Of erna. Ze geven waarschuwingspiepjes zodat je ook hoort dat het fornuis nog aan staat en zo kan een keukenbrandje worden voorkomen. En hij heeft een timer, een kooktijdindicatior, zodat je na ieder piepje weet  hoelang de aardappels op staan.

Droog koken

Duidelijks was dat de Stovebug erg tot de verbeelding, of liever tot de realiteit spreekt van de Expeditiebezoekers. Kennelijk overkomt het iedereen wel eens: na het koken het gas uit te draaien; een pannetje dat staat droog te koken, de hele keuken in rook gehuld….Altijd een enge situatie want op brand zit niemand te wachten.

En dat is precies waarom Dingko Geijtenbeek de Stovebugs heeft bedacht. Simpel in zijn eenvoud, doeltreffend in zijn functie en ze zien er nog eens goed uit. Als ondernemer bij Domotect wilde Dingko “iets ontwikkelen dat gemak, plezier en veiligheid geeft en bovendien bijdraagt aan het comfort voor senioren.” Niet dat de Stovebug het zoveelste slimme ding is dat ouderen moet helpen langer zelfstandig thuis te wonen, nee daarvoor is het te universeel. Slimme knoppen op het gasformuis of de elektrische kookplaat zijn bruikbaar voor iedereen.

Voor jong en oud

Of je nu een hardwerkende moeder of vader bent die met een stel uitgelaten kinderen om zich heen een warme maaltijd heeft gekookt en in de hektiek vergeet het gas uit te doen. Een op kamers wonende student die elektrisch kookt en telkens vergeet de knop goed om te draaien. Of een heer of dame op leeftijd die zijn of haar eigen potje kookt en er te laat achter komt dat er nog een pannetje op het vuur staat….

Technisch vernuft

We zeiden het al, deze slimme  fornuisknop past op de meeste fornuizen. Dus zowel op gas als elektra. Eenvoudig te installeren, bedienen en te snappen, dát is wat Geijtenbeek  voor ogen stond. En dat is gelukt.
Om met de Stovebug te koken heb je geen technische kennis nodig. Gewoon koken zoals je altijd deed met de pannen die je al hebt. Ingewikkelde oplaadmanoeuvres? Wel nee Stovebug werkt met een goedkoop batterijtje. Wel wordt er momenteel gewerkt aan een draadloze versie van Stovebug. Eén waarbij je via de smartphone een geavanceerde kooktimerfuncties instelt en waar je op je app kunt zien welke pitten er aan staan.  Zo’n draadloze Stovebug kan straks bovendien naadloos aan een huiscentrale  of zorgdomoticasysteem gekoppeld worden. Voor wie helemaal slim wilt wonen.

“Die slimme knoppen moet ik echt hebben”, besliste de mevrouw die we eerder noemende na de uitleg, “dat zoiets nog niet eerder bestond!”

Overweegt u ook veilig te gaan koken? Denk dan ook eens aan de mogelijkheid van inductie koken. De keramische oppervlakken van de inductiekookplaten worden alleen verhit door de restwarmte van de pannen. Dat betekent dat u geen ernstige verbranding kunt oplopen, zoals bij een gasvlam. Geen pan op het vuur? Vuur gaat vanzelf uit als er geen pan op het fornuis staat.

Meer over Stovebug.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.