Buurvrouw woont graag onbezorgd

 

‘Je hebt het nou steeds over Domotica maar wat kan ik daar nu eigenlijk mee’, vroeg mijn buurvrouw van 81. “Hoezo onbezorgder door het leven, gemakkelijk, veilig?” We planden  een adviesgesprek. Tijdens de koffie met taart, lopen we samen met buurvrouw door haar huis en bespreken we haar wensen, voor nu en later. Om goed te weten wat de buurvrouw nu en in de toekomst zou kunnen gebruiken, vragen we haar eerst hoe haar leven er nu uitziet.

 

Ochtend

“Nou gewoon”, antwoordt ze, “ik ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Om een uur of 8 meestal. s’ Morgens ben ik wel wat stijf en stram daarom doe ik voor ik echt opsta wat oefeningen om alles losser te maken. Dan, in mijn nachtpon nog, zet ik thee en maak ik een boterhammetje. Ik zet de radio aan, om wat reuring om me heen te hebben en dan ga ik zachtjes aan onder de douche en kleed ik me aan. Daarna, het is dan ongeveer een uur of tien, loop ik naar beneden en haal de krant. Als het mooi weer is, lees ik die op mijn balkonnetje, anders in de kamer. Na een uurtje heb ik de krant uit en twee koffie gedronken en ga ik meestal naar buiten. Ik wandel naar de supermarkt en haal boodschappen, maak een praatje met een van de andere buren en als t mooi weer is ga ik een extra straatje om of loop een rondje door het park. Heerlijk, lekker buiten zijn!”

 

Middag

Om een uur of half 1, soms 1 uur, vertelkt ze verder, is ze weer thuis en eet ze een tussen-de-middag-boterham, of een bakje yoghurt met fruit. Regelmatig krijgt ze ‘s middags bezoek of ze gaat naar het buurthuis voor bijvoorbeeld een film, dansmiddag of cursus. Op andere dagen leest ze thuis een boek. “Laatst in het buurthuis werd een cursus Ipadden gegeven. Hartsikke leuk en interessant. Ik heb zo’n tablet gekregen van mijn zoon die het nodig vond dat ik er mee leer omgaan.  Nu zit ik ook vaak ‘s middags een spelletje te doen op de iPad of te chatten met mijn kleindochter, we zien en spreken elkaar via de camera, leuk hoor! Binnenkort ga ik ook de krant op mijn tablet lezen, hoef ik s morgens vroeg niet meer direct naar beneden. Mijn zoon zegt dat ik ook via de tablet boodschappen kan bestellen, of afspraken kan maken met bijvoorbeeld de huisarts of de kapper. Ik weet niet of dat nou wel nodig is. Ik loop graag naar de winkel, ben ik er even uit en naar de dokter kan ik toch ook gewoon even bellen. Alhoewel die boodschappen…is misschien wel handig als het rot weer is.”

 

Avond

Na de koffie en het Journaal kijkt ze nog een paar uurtjes tv of belt ze uitgebreid met haar zus of kinderen. “Ik voel me niet eenzaam of alleen maar soms is het fijn om anderen te horen, je verhaal kwijt te kunnen, dat is toch logisch?” Om een uur of half 11 gaat de buurvrouw naar bed: tandenpoetsen, wassen, nachtpon aan, lampjes uit, het bedlampje aan, in bed stappen, licht uit en slapen. Per nacht moet ze twee á drie keer plassen. Dat is vaak een hele onderneming want het is stikdonker in huis. “Ik schuifel dan langs de muur naar de lichtknop en druk het licht aan, met mijn ogen dicht anders word ik verblind. Als ik klaar ben loop ik weer terug, doe het grote licht uit, loop tastend naar het bed en duik er weer in. Zo zien mijn dagen er ongeveer uit en zo wil ik het nog heel lang volhouden.”

 

Wooncomfort

De flat van de buurvrouw is gelijkvloers, dat is mooi meegenomen. Aan de voorkant, de straatkamer is haar woonkamer met open keuken. Via een redelijk smalle gang kom je bij de slaapkamer, badkamer en wc. De gang is altijd donker dus brandt ook overdag het licht. De slaapkamer is redelijk groot, de deur is rechts terwijl het bed links om de hoek van een grote kledingkast staat. Op de grond een houten vloer met daarop losse tapijten. Dat is ook zo in de woonkamer. De lichtknoppen zijn direct naast de deur van de gang naar de woonkamer geplaatst en de stopcontacten zitten inderdaad zoals buurvrouw al vertelde allemaal op de plint en bij voorkeur in de hoeken van de kamer.

 

Huiscentrale

Casenio voor zelfredzaamheid en zelfstandig wonenWe leggen mevrouw om te beginnen uit wat Domotica of thuistechnologie is. Dat het haar huis slim maakt en dat ze er wifi en een huiscentrale (bedieningspaneel) verbonden aan internet voor nodig heeft. Een huiscentrale is handig want daaraan kan allerlei randapparatuur worden gekoppeld. Daarmee kan buurvrouw verschillende functies in huis centraal en automatisch of op afstand (laten) bedienen. Zo kan ze via de huiscentrale onder andere:

 • de luxaflex of gordijnen op afstand of automatisch openen en sluiten;
 • de deur openen, dat wil zeggen het slimme slot op de deur
 • op de video-intercom zien wie er voor de deur staat en vragen wat hij/of zij komt doen ( die intercom maakt ook opnames en foto’s, handig in ’t geval dat…)
 • sensoren hun werk laten doen zodat bijvoorbeeld:
  • de thermostaat omhoog of omlaag gaat zodra ze thuis is
  • de verlichting aangaat zodra zij een ruimte /kamer binnenkomt
 • de oven aanzetten als ze op weg naar huis is
 • haar huis in de gaten houden als ze een tijdje weg is
 • slimme apparaten installeren om energie te besparen, inbraak, brand of andere ongelukjes in huis te voorkomen
 • muziek afspelen die ze mooi vindt
 • en nog meer.

 

Nogmaals wat doet het?

De buurvrouw duizelt een beetje bij al die mogelijkheden. Daarom proberen we nog beter uit te leggen hoe domotica comfort, veiligheid en gemak in huis, in haar leven kan bieden. Voor nu, en later, want hoe handig is het als ze bijvoorbeeld ziek of slecht ter been wordt, of erger dat:

 • de gordijnen vanzelf dicht gaan (of open)
 • de weg naar het toilet verlicht wordt als u ’s nachts het bed uit moet
 • een alarm afgaat bij u, of de buren bij (poging tot) inbraak
 • uw buren en kinderen een waarschuwing krijgen als u gevallen bent
 • of een melding als u bijvoorbeeld de hele ochtend niet uit uw slaapkamer bent gekomen of niet in de keuken bent geweest. Dat zou immers kunnen betekenen dat u ziek bent, reden voor de anderen om even poolshoogte te komen nemen.

 

Doorontwikkeling

Er komen steeds meer nieuwe, nog meer geavanceerde, ‘alles kunnende’ domoticasystemen. We hebben het dan over huiscentrales zoals Casenio, Amazon Echo, Alexis waaraan u ook bloeddrukmeters, slimme pillendozen en andere gezondheidscheckers (eHealth) koppelt. Nuttig in het geval u ziek wordt of ter voorkoming daarvan.

De buurvrouw wil zich graag veilig en comfortabel voelen in haar eigen huis. Bovendien is ze gevoelig voor het argument ‘als u nu domotica neemt, leert u er mee omgaan. Dat betekent dat u voorbereid bent want later, als u het nodig hebt, is het misschien lastig nieuwe dingen te leren.’

 

Wat ’t kost

De buurvrouw begint met een eenvoudige huiscentrale waar we de verlichting aan laten koppelen, een video-intercom met slim slot en de gordijn openen. Daarnaast koppelen we er een slimme bloeddrukmeter, medicijndoos en app voor hartfalen aan zodat mevrouw meldingen krijgt om haar medicijnen te nemen en bloeddruk te meten. Het hele pakket inclusief de plaatsing van de sensoren en instellen van de huiscentrale kost mevrouw nog geen 750 euro. Een smak geld maar gelukkig krijgt ze een gedeelte vergoed door haar ziektekostenverzekeraar en de rest heeft haar zoon haar cadeau gegeven voor moederdag.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.