corporatiedag 2017

‘Slimmer en Beter voor elkaar’: te gast op de Aedes Corporatiedag

Wat kun je als wooncorporatie doen om senioren te ondersteunen bij ouder worden in eigen huis? Met ons technologiehuisje uit Zaanstad en TOOS van wooncorporatie Woonservice uit Westerbork konden we alle bezoekende corporaties van de corporatiedag laten zien hoe wij dat aanpakken. De huisjes laten allebei eenvoudige techniek voor thuis zien, of zoals wij ook wel zeggen: woonplezier met een stekker eraan! Deze producten zijn niet te duur, meteen toe te passen en makkelijk te verkrijgen, het liefst in een winkel om de hoek.

 

De huisjes hebben een duidelijke voorlichtende en ondersteunende rol. Zo kun je duidelijk zijn in wat je als corporatie wel en niet voor bewoners kunt doen, zodat ook duidelijk is wat bewoners zelf moeten organiseren. En daarnaast stimuleren en motiveren dat bewoners aan de slag gaan met hun ‘oude dag’ in hun woning: wat zijn de (on)mogelijkheden, wat zijn alternatieven en wanneer ga ik in actie komen.

 

Corporatie Woonservice is actief met TOOS

Woonservice vertelt dat zij in hun ThuisBest project met het mobiele TOOS huisje op locatie met huurders het gesprek aan gaan over ouder worden en wonen. Daarnaast biedt Woonservice een aantal producten direct te koop aan en vertellen zij wat ze nog meer voor hun oudere huurders kunnen betekenen. ThuisBest adviseur Katja Oude Velthuis vertelt dat zelfs een huislift tot de mogelijkheden behoort. Deze lift wordt aan de buitengevel van de eengezinswoningen gemonteerd en biedt huurders die geen trap meer kunnen lopen uitkomst. Inmiddels zijn al in twee van de zeven gemeenten waarbinnen Woonservice verhuurt ook afspraken gemaakt met de gemeente: ook zij betalen een stukje mee wanneer er door de corporatie een huislift geplaatst wordt.

Katja Oude Velthuis, Woonservice: “Zelfs een huislift behoort tot de mogelijkheden van onze huurders”.

Ook het Zaanse technologiehuisje trok op dit congres weer veel belangstelling. De mini-rondleiding gaven aanleiding tot kleurrijke gesprekken over wat je als corporatie nou wel en niet wilt communiceren naar bewoners. Wil je stimuleren dat oudere huurders verhuizen naar een kleiner appartement en de eventuele eensgezinswoning vrijmaken? Tegelijkertijd, veel huurders besluiten dat ze toch liever in hun ‘oude buurtje’ blijven. Ze gaan niet. En wat dan? Daar wordt heel verschillend over gedacht!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.