Wat doet leven in een slim huis met mensen?

Wat doet wonen in een compleet geautomatiseerd huis met het welzijn van mensen? Met deze vraag prikkelden de makers van VPRO MediaLab de bezoekers van Dutch Design week van 20-28 oktober 2018 in Eindhoven. Die konden er behalve van allerhande gadgets ook genieten van Ellis, een interactieve audiobeleving van de toekomst.

 

Binnen als buddy

Even de QR code scannen, en je bent binnen…

Of genieten wel het juiste woord is, is de vraag want de makers van Ellis, laten zien dat het leven in een interactieve slimme digitale wereld niet je van dat is.  Als bezoeker word je de buddy van Ellis, een beginnend dementerend bewoner van een smart home die enkel dankzij haar slimme huis vol digitale apparaten nog steeds zelfstandig woont. Als haar buddy loop je direct aan tegen de vraag of een compleet geautomatiseerd leven werkelijk in alle zorg kan voorzien die iemand nodig heeft.

Josephine van GeneratieThuis bemachtigde een kaartje in de drukke Dutch Design Week en kreeg een warm welkom bij de receptie: meteen maar even het contract tekenen met allerlei disclaimers en vooral: als buddy beloof je te allen tijde het huis van Ellis NIET te betreden wanneer Ellis zelf niet aanwezig is. Vervolgens Iphone mee, koptelefoon op en daar zijn al de eerste instructies: naar binnen!

Handig hoor, overal in het huis van Ellis kun je naar binnen, krijg je instructies die bij de ruimte horen, wordt je verzocht taakjes over te nemen die Ellis even niet zelf kan doen. Maar waar is Ellis eigenlijk? Er bekruipt je een vreemd voorgevoel….in de huiskamer abonneer je Ellis’ interactieve televisie per ongeluk op een zender met allerlei mangapornoplaatjes! EN dat terwijl je alleen probeerde alle niet weggeklikte reclamemeldingen voor haar te verwijderen. Oeps….

Maar dan…

Uiteindelijk kom je in de slaapkamer…alles verklappen zou niet leuk zijn. Het zou mooi zijn wanneer de installatie nog eens opgebouwd kan worden, en dan zouden hier teveel spoilers komen te staan….maar aan het einde geef je de bewoner in ieder geval groot gelijk!

De makers stellen zich een hele hoop vragen die vooral de negatieve aspecten van thuistechnologie zouden kunnen uitlichten: Waar is de menselijke maat in een systeem waar in (zorg)punten worden verdiend? Wat moeten we met een zorgsysteem waar alles maar dan ook alles wordt gemonitord, geobserveerd en geregistreerd maar nauwelijks nog een levende zorgverlener rond loopt? Hoe eenzaam en verloren moet een mens als Ellis zich voelen? VPRO Medialab wil de innovatoren, beleidsmakers en andere enthousiastelingen van thuistechnologie scherp houden. Blijf je bewust van wat een leven met slimme digitale systemen doet met het welzijn van mensen.

De hobbykamer van Ellis…

 

Waar is het positieve?

Maar zeker zo belangrijk is het om de positieve kanten er naast te zetten:
Hoe fijn vond Ellis het dat ze dankzij de slimme monitoringsystemen ’s ochtends nog steeds een beetje kan uitslapen en niet op een tijdstip dat het haar zorgverlener past uit bed getimmerd te worden? Vind ze het fijn om haar mooie herinneringen aan Japan op de digitale schermpjes voorbij te zien komen? Maar het allerfijnst is dat ze nog steeds in het huis kan wonen waar ze vroeger is opgegroeid. Dat geeft ook energie en een vertrouwde basis!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.