De top 10 dingen die u gedaan moet hebben als u oud wil worden in eigen huis

Langer en zelfstandig blijven wonen in uw eigen huis? Dan is het belangrijk dat er enkele woningaanpassingen gedaan worden om het zo comfortabel mogelijk te maken. Met de volgende tien stappen kunt u zelf gemakkelijk en goedkoop aan de slag!

1 Goede verlichting bij de voor- en achterdeur

Goede verlichting bij de buitendeuren geeft u goed zicht op wie er voor de deur staat maar ook wanneer u zelf het tuinpad op fietst. Er zijn handige buitenlampen met bewegingsmelders die pas aan gaan als er beweging wordt geregistreerd.

2 Rook- en koolmonoxidemelders

Er zijn nog genoeg woningen zonder werkende rookmelders terwijl dit zo belangrijk is. Bij een grote woning is een gekoppelde rookmelder erg waardevol. Gekoppelde rookmelders laten het alarm ook via de andere melders in de woning horen en is ook gekoppeld aan het internet. Zo krijgt u (wanneer u niet thuis bent) of uw buren/familie een melding wanneer de rookmelder afgaat. Maakt u zich zorgen dat u zich niet op tijd in veiligheid kan brengen wanneer er brand is? Gekoppelde rookmelders naar bijvoorbeeld de buren laten daar ook een alarm afgaan zodat er snel hulp ter plaatse is.

3 Veilige trap

Vaak wordt meteen gedacht aan een traplift. Maar traplopen is juist hartstikke gezond! Extra veiligheid kunt u creëren door goede trapverlichting, een tweede trapleuning. Zorg er ook voor dat de traptreden leeg zijn. Zo kunt u precies zien waar u loopt en struikelt u niet over losliggende spulletjes.

4 Vlakke toegang

Maak een vlakke toegang of een goede drempel overloop zodat u de kans op struikelen vermindert. Een vlakke vloer is natuurlijk ook erg gemakkelijk wanneer u gebruik maakt van een rollator. Kies goede tegels en werk verzakkingen op tijd weg en creëer een oploopje voor de drempel zodat u daar gemakkelijk overheen komt.

5 Houvast bij grotere op- en afstapjes

Plaats een greep of beugel bijvoorbeeld bij de keldertrap, in de tuin of in de badkamer naast het bad of de douche. Dit zorgt voor extra houvast en gemak.

6 Thermostaatkraan in douche/bad

Door te heet douchen kan iemand licht in het hoofd worden en mogelijk vallen. Ook kan te heet douchen natuurlijk plekken op de huid veroorzaken. U houdt de temperatuur van de douche en bad gemakkelijk bij met een thermostaatkraan.

7 Nachtoriëntatieverlichting

Moet u ‘s nachts regelmatig uit bed, bijvoorbeeld naar het toilet? Plaats voor extra verlichting een bedlamp die aangaat wanneer u uit bed stapt. De vloer is gelijk verlicht. De weg naar het toilet ook verlichten? Gebruik dan kleine lampjes met schemer- en bewegingsensoren langs de plinten.

8 Antislip voor in de badkamer

De badkamer kan erg glad zijn. Door de badkamertegels te laten bewerken met een antisliplaag of antisliptegels te plaatsen verkleint u de kans om uit te glijden. Voor in het bad of de douche kunt u gebruik maken van antislip-stickers. Deze moeten wel regelmatig worden schoongemaakt want door vuil (zeepresten) kan het juist weer erg glad worden.

9 Digitale deurspion

Fijn om te kunnen zien wie er voor de deur staat. Een digitale deurspion geeft een duidelijk beeld. U monteert hem door hetzelfde gaatje in de voordeur als het ouderwetse ‘kijkglaasje’. Gebruik de deurspion altijd in combinatie met een stevige kierstandhouder. De deurkettinkjes van vroeger voldoen niet meer.

10 Toilet op de slaapverdieping

’s Nachts de trap af en op voor toiletbezoek is niet praktisch. Een toilet laten installeren is een grote investering. Bekijk dus tijdig wanneer dit in uw situatie slim is om te doen.

Met deze tips past u gemakkelijk en vrij goedkoop uw woning aan. Heeft u meer informatie of tips op maat nodig? Doe de Huistest op Mijn Huis Op Maat of neem contact op met Mieke of Josephine.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.